Veterinarska bolnica Poreč

Cijepljenje kućnih
ljubimaca

Vaši ljubimcima osiguravamo zaštitu od opasnih zaraznih bolesti prema najvišim standardima.

Što nudimo?

Vaši ljubimcima osiguravamo osigurati zaštitu od opasnih zaraznih bolesti prema najvišim standardima. U ponudi su cjepiva svih renomiranih proizvođača proizvedenih najsuvremenijom tehnologijom. Pored obveznog cijepljenja protiv bjesnoće za što smo registrirani od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u ponudi je čitav niz cjepiva protiv štenećaka, parvoviroze pasa, zaraznog hepatitisa, leptospiroze i herpes virusne infekcije pasa. Mačkama osiguravamo zaštitu od panleukopenije,  dišnih virusnih bolesti, leukemije mačaka i klamidofiloze.

 

Klamidofiloza

Hitro k veterinaru kad primjetimo iscjedak iz oiju našeg mačića.U posljednje vrjeme bilježimo sve više i više slučajeva bolesnih mačića u kojih se uočava u početku vodenasti a potom gnojni iscjedak iz očiju. Ovakve promjene su najčešće uzrokovane mikroorganizmima, virusima, ali i bakterijama u prvom redu bakterijom o kojoj se u posljednje vrijeme mnogo govori. Česta je to tema među mačkoljupcima, osobito uzgajivačima pa smatramo shodnim ukratko obrazložiti problem. Mačići su inače vrlo osjetljivi ljubimci pa je zato vrlo važno spriječiti i ovu bolest. No o tome nešto kasnije. Pa kakva je to bakterija? Njen stručni naziv je Clamydophila felis što i samo ime govori da se radi o mačjem problemu. Vrlo je slična bakteriji koja uzrokuje bolest u ptica kućnih ljubimaca no za razliku od ptičje vrste, ova mačja nije opasna za ljude. Radi se o vrlo sitnom mikroorganizmu koji napada stanice očnih spojnica ( konjunktiva) što dovodi do upale, otečenja, obilnog vodenastog , a potom i žutog gnojnog iscjedka. Želite li saznati nešto više o tome kako otkrivamo bolest i uspješno liječimo posjetite našu stranicu i rubriku Usluge, cijepljenje kućnih ljubimaca.

 

U početku promjene zahvaćaju jedno oko, no vez za nekoliko dana eto  promjena i na drugom oku.  Bol  prisiljava mačku da drži zatvorene oči ( blefarospazam). Mjerimo li temperaturu primjetit ćemo da je nešto povišena (normalna temperatura  može narasti do 39,5 o C). Mačka će uslijed bolesti i nerado jesti.

Kako možemo otkriti uzročnika?

Uzročnik je vrlo sitan i spretnom dijagnostičaru neće promaknuti ako se uzme strugotina sluznice i oboja specijalnim bojama. No svakako mnogo pouzdanija je pretraga kojom se dokazuje prisutnost DNA uzročnika koja se naziva lančana reakcija polimerazom ( engl. polymerase chain reaction, PCR). Ovu pretragu realiziramo u suradnji sa suradnim laboratorijem u inozemstvu.

Bolest se može uspješno liječti

I za ovu bolest imamo rješenje. Kada ju pouzdano dokažemo pristupamo više tjednom liječenju i to specijalnim antibioticima. Svako za to preporučamo tablete koje vlasnik daje sam nakon što ga u tome podučimo.

Virus i dalje uzima žrtve

Kao u ljudi tako i u naših ljubimaca virusi predstavljaju  veliki zdravstveni problem Brojni među njima su vrlo otporni pa dugo preživljavaju u okolišu. Vrlo brzo se umnažaju te se izuzetno brzo šire. Sva ova svojstva utjelovljena su u parvovirusu koji je odgovoran za vrlo opasnu parvovirozu, bolest koja  kada se pojavila u prošlom stoljeću poharala čitav  pseći svijet. Nažalost i danas  je ovaj virus  prisutan  među psima. Od njega redovito nastradaju mlade necijepljene životinje pa smo tako u posljednje vrijeme svjedočili  povratku  ovog velikog problema.

Otkud opasnost?

Virus bira stanice koje se brzo dijele ,a to su svakako stanice sluznice crijeva i neke krvne stanice.  Rlo je opasan jer napada i srce.

Kako se očituje bolest ?

Glavni znakovi  su  pospanost i iscrpljenost, obilno povraćanje, gubitak teka,  te krvav proljev izrazito neugodnog mirisa.  Oštećeno crijevo nema sposobnost upijanja hranjivih tvari i vode pa životinja  vrlo brzo dehidrira, kao što i gubi veliku količinu bjelančevina.  Dotaknemo li trbuh životinja će vrlo bolno reagirati. U većini slučajeva psi nemaju povišenu, već sniženu temperaturu. Dehidracija najčešće i  dovodi  smrtnog ishoda.

Samo cjepivo pomaže

Kako se protiv virusa ne možemo boriti  jedini način je  da pravovremeno cijepimo psa.  Zbog velike učestalosti  virusa među psima cijepljenje protiv parvoviroze  se smatra jednom od najvažnijih mjera  kojima osiguravamo zdrav život našem ljubimcu.    Uglavnom štenad protiv ove ali i drugih zaraznih bolesti cijepimo u dobi od 6 do 8 tjedana.  Samo jedno cijepljenje ne daje pravu sigurnost zaštite pa zato ponavljamo isto za četiri tjedna. Svakako preporučamo  cijepljenje ponoviti svake godine.

hrCroatian