Veterinarska bolnica Poreč

Zaštita od parazita

U ponudi je čitav niz zaštitnih sredstava za borbu protiv unutarnjih i vanjskih parazita svih renomiranih proizvođača.

Koje su opasnosti
parazita?

Želite i saznati nešto više o psećoj glisti ili kako se stručno naziva psećem obliću Toxocara canis ostanite još kratko u našem društvu.

Možda niste znali no ‘gliste’ koje je ‘iskašljalo’ vaše štene mogu stvarno biti opasne kako za štene tako i za vas. No, dajmo prednost ljubimcu. O čemu se to radi? Te ‘gliste’ su u stvari potomci najčešćeg psećeg crijevnog oblića koji se stručno naziva Toxocara canis. Ovaj parazit kao odrasli oblik uživa u blagodatima toplog i hranjivim tvarima bogatog crijeva i najčešće ne predstavlja značajniji problem odraslom psu osim u slučajevima vrlo jake “zaraze”.

Štene ovog parazita mnogo teže podnosi i život u štenetu za njega predstavlja najbolje rješenje. Dakle, za zarazu šteneta moramo optužiti kuju koja se prethodno zarazila i u kojoj je parazit u obliku ličinke mirovao. “Sretan” trenutak odnosno skotnost, parazit je prepoznao i krenuo na put. Prešao je krvlju iz majke u štene i u njemu nastavio avanturu prolazeći jetrima i plućima. Ni tu nije bio siguran jer je na svom putu nailazio na brojne prepreke u obliku stanica i različitih tvari koje su ga nastojale uništiti. Ipak, sretno je stigao i u ždrijelo kada je bio progutan. Napokon, našao se u svom omiljenom svijetu bogatog crijeva gdje je nastavio svoj višemjesečni život. A sada je red na nama. Ovim parazitom obiluju pseći izmeti pa je potpuno jasno da može zaostati u tlu ili pak onečistiti hranu i vodu. I u ljudskom tijelu ovaj parazit ima sklonosti lutanja pa može oštetiti unutarnje organe pa i oko. 

Stoga Savjet europskih parazitologa ESCCAP preporuča redovito uklanjanje i svakako pretragu izmeta ljubimca jer opasnost vreba kako za nas tako i za ostale ljude.Zato vam preporučamo da poslušate naš savjet te liječite štene protiv ovih parazita već u najranijoj dobi. Nemojte zanemariti ni problem u vašeg odraslog psa, no tada prije preporučamo tzv. koprološku pretragu kojom ćemo moći dokazati opasnost i naravno potom liječiti. Na slici je prikazana golim okom nevidljiva ličinka koja izlazi iz parazitskog jaja i to je ono što se zbiva kada slučajno  progutamo jajašca ovog parazita kojima obiluje  tlo na kojem se prethodno nalazio izmet zaraženog psa.

hrCroatian